Вечито пријатељство

Необичне, ванредне прилике донеле су нам и нова, неочекивана знања. Док дланом о длан, овладали смо учењем на даљину. То је много, сложићете се. Ипак, десило се и мало више, почели смо да склапамо пријатељства. Уместо усамљености, одлучили смо да бирамо блискост.
Госпођа Корнелија Крајина из Египта све нас је својом непосредношћу и искреношћу уверила у то да је увек право време за нас. Морам напоменути да су се јавили и вишегодишњи пријатељи из Осла, Барија (У Италији), Минхена, Берлина, Беча, Бањалуке, Сарајева и многих градова у Србији. Кажу да су их ђаци одушевили дивним речима, али и ганули. Одлучили смо да пишемо о пријатељству, оном коме не треба никада тражити разлоге, јер настаје тамо где све посустаје и не познаје границе. Неки су у њему нашли смисао забаве и лепих летњих дана, други су рекли да је највећа драгоценост. Ове редове посвећујем њима… Онима са којима сам провела детињство, у Улици цара Душана, у мирном градићу на северу Војводине, са којима сам завршила Основну школу „Ђура Јакшић“, а потом Гимназију „Душан Васиљев“, колегама са факултета, из Кикиндских новина, основне школе у Банатском Карловцу, Издавачке куће Клет, Шесте београдске гимназије, као и свима онима које ћу тек назвати својим пријатељима…
Једно од најлепших дела светске књижевности посвећено је пријатељству. Први пут сам тај еп читала наглас, наравно, свом пријатељу. Даљина не може избрисати осмех с твог лица док читаш ове редове, знам. Гилгамеш није могао поднети губитак свог друга Енкидуа, па је кренуо у потрагу за животворном травком, коју је, на крају, зграбила змија… Другачије је све то звучало у првом разреду гимназије, али правило важи и даље. Пријатељство не познаје границе. У духу наше традиције, недавно је Љубица Гавранов написала реченицу коју сматрам лајт мотивом: „Пријатељ је јабука за здравље“.
Додаћу: Пријатељ се постаје једном и заувек. Путева има много, на сваком нађи пријатеља!
Следи најлепши део, размишљања ученика. Прикључили су се и другари десетогодишњаци из Банатског Карловца и дали свој допринос у стиховима. Уживајте!

Десетогодишњаци

Друг
Осим воде, осим хлеба,
шта ти у животу треба?
Осим сунца, осим кише
и ваздуха да се дише.
Потребан је другу друг
да поделе један круг.
Да тугу на пола деле
за срећу да се веселе.
Јер другарство пуно значи
да си бољи, да си јачи.
Друга негуј као цвет
и биће ти лепши свет!
Аца

Другарство
Иза куће има једна бара
где пеца другар до другара
Врте један штап, сви у круг
да покажу ко је најбољи друг!
Ту је лепо, нико нас не смара,
кад ухватимо рибу
чује се само дружине граја!
На улици, тренингу и школи
ми смо другари прави,
али највише волим када се на турниру
са другарима и пехаром слави!
Јован

Кад имаш друга
Нема дечјег царства
без другарства!
За свако дете оно је највећа срећа.
Са другом дувати рођенданске свеће:
прва, друга, трећа…
Све су бриге лакше, када имаш друга…
Када имаш друга, живот ће ти бити
као разнобојна дуга!
Марко

Лепота другарства
Другарство је лепо као шарен цвет
као овај дивни свет!
Другарство је као машта
јер машта може свашта!
Другарство је као миран сан,
другарство је као диван дан!
Сара

Моја другарица
На једном брду преко гора
седимо ја и другарица моја.
Причамо приче и тајне
и размењујемо наруквице сјајне.
Пишемо песме заједно, у библиотеци,
и домаћи задатак у свесци.
Другарица моја зове се Јања,
у свакој ситуацији она је сјајна.
Милица

Другарска песма
Другарство је највећа срећа
не може га заменити ни пара пуна врећа!
Као што је ватри жар,
другарство је највећи дар!
Без правог друга нема другарства,
као што без цара нема царства!
Зато: дружите се стално
и уз друга нек вам буде бајно!
Зато: будите све јачи,
јер сви треба да знају колико другарство значи!
Мики

Moj прави друг
Моја другарица Милица
мој пријатеља је прави.
Она је добра девојчица
у друштву, школи, на трави.
Са њом се стално дружим,
у библиотеци и парку,
волим са њом да кружим
на ролерима и бајку.
Моја другарица Милица
мој је прави друг,
са њом је живот као песмица
која се врти у круг!
Јања

Добар друг
Као цвркут птица,
као јабука с гране,
друг је увек ту,
стоји здесне стране.
На улици и у школи,
добар друг те увек цени и воли.
Даје лопту, даје савет и другарски завет.
Ако имаш бригу неку,
он са тобом решење тражи
и помаже да не погрешиш!
Стефан

Потребан је друг
За другарство велико
потребан је друг!
Он увек постоји
за још један круг!
Пријатељство је прича
коју дуго пишемо
и трудимо се да је никад
не избришемо!
Страхиња

Једанаестогодишњаци

Свако од нас има доста пријатеља, али и непријатеља. За мене је право пријатељство оно које траје, и у добру, и у злу. Правог пријатеља не можемо купити. То је јединствена особа која има истинско поверење у нас. Оно се стиче и гради годинама. Правог пријатеља треба увек разумети, када је тужан, и када је срећан. Тугу можемо, као и срећу, поделити заједно. Све је увек лакше пребродити са својим најбољим пријатељем.
Потрудићу се да до краја живота увек имам правог пријатеља, који може да се ослони на мене, као и ја на њега, кад год нам је то потребно.
Јана

Кад имаш доброг пријатеља, то је права срећа! Кад се он радује, моја радост је још
већа. Пријатељ са тобом дели веселе и тужне тренутке. Кад мој пријатељ освоји медаљу, ми се заједно радујемо. А кад изгуби меч, онда га бодрим и тешим. Добри пријатељи деле ужину и слаткише. Пријатељ ти се никад не руга и не смеје. Пријатељ је ту да те загрли кад ти је тешко и… насмеје!
Лука Врховац

Пријатељство је једна од најважнијих и најдрагоценијих ствари на свету за сваког човека. Кажу да човек вреди онолико колико има пријатеља. Они пружају подршку и ослонац, увек су ту за тебе. Прави пријатељи су вредни и драгоцени. Пријатељство мора да се гради, не може се стећи преко ноћи. Са неким се спријатељиш у детињству, а са неким тек много касније. Што је пријатељство дуже, то је већа међусобна љубав и пажња. Прави пријатељ се увек нађе у несрећи, увек ће помоћи и бити ослонац.
Тамара Недељковић

Пријатељство је најмоћнија ствар на свету! Када имаш пријатеља, имаш и заштитника, ти штитиш њега, он тебе. Пријатељ се у невољи познаје. Када си у опасности, прави пријатељ ће ускочити да ти помогне. Без пријатеља ниси нико. Џаба ти новац када немаш друга. Човек није човек без правог пријатеља, зато је, такође, он посебан.
Страхиња Поповић

Свако треба да има пријатеља. Прави пријатељ је од непроцењиве вредности у животу. Са њим можеш и да ћутиш а да буде речено хиљаду речи. Ја имам пуно пријатеља, али и најбољу другарицу која се зове Софија. Она је лепа, паметна, духовита, креативна, обожава животиње и увак је насмејана. Пријатељ нам је потребан да са њим делимо и добро и лоше, срећу и тугу, бригу и радост и још много тога. Право пријатељство траје читав живот. Пријатељство се гради на поверењу и прихватању човека онакав какав јесте, јер сви ми имамо и врлине и мане.
Нина Ивановић

Пријатељство је нешто најбитније у животу.
Прави пријатељ је неко ко вас добро познаје, ко вас прихвата са свим вашим врлинама и манама. Без пријатеља је тешко живети. Они су доказ да поред неких лоших постоје и многи добри људи. Прави пријатељ би увек требало да буде ту, уз нас, да нас саслуша и утеши. Другарство је нешто лепо и вредно и ја имам пуно другова и другарица. Мислим да је пријатељство, ипак, нешто више.
Тијана Недељковић

Пријатељство је за мене нешто дивно. Пријатељство је када имаш некоме да се повериш и помогнеш. Када сам тужан или сам, пријатељ је ту да ми поправи дан. Када смо љути или се свађамо, ми се увек једни другима враћамо. Пријатељство много значи и вреди баш, јер је то посебан неки свет наш!
Милош Јовановић

Дванаестогодишњаци

Живот је понекад фер, а понекад не. Понекад је леп, а понекад окрутан, мрачан и тужан. Али оно што га чини бољим је посебан дар од Бога, а то је љубав. Када су људи који су нам важни ту, све је лакше!
Пријатељство је један облик љубави. Због њега човек може да се смеје, да буде срећан. Када сам са пријатељима и свим драгим особама, моје срце греје радост и обузима ме срећа. Заједно се смејемо, забављамо и играмо неку игру. Често певамо песме када се неки дечак и девојчица заљубе. Наравно, излазим са другарима петком, када ми то тренинзи дозволе. Увек бих још мало остала са пријатељима, али је то некад немогуће. По мом мишљењу, домаћи задаци не би требало да постоје. Радије бих да то време проведем са пријатељима и породицом. Тешко ми је што смо сада сви раздвојени и једва чекам да се пандемија оконча.
Пријатељи су дивни и свако треба да их има. Живот без љубави и пријатељства није живот, јер они дају моћ.
Лана Ђујић

Пријатељство се тешко стиче, а лако се изгуби. Када имаш најбољег друга или другарицу, имаш некога ко је уз тебе и ко те увек подржава. Пријатељство чини чуда! Ипак, морамо и да пазимо. Некад можемо да помислимо да имамо најбољег друга, а да је он ту ради користи. Пријатељство спаја, понекад чак и не бирамо. Пријатељ је онај коме верујемо, коме се поверавамо, кога бранимо и волимо.
Право пријатељство није пролазно, нити је игра, то остаје за цео живот, као најлепше искуство и авантура. Људи без пријатеља су празне душе. Зато треба да чувамо, подржавамо, ценимо и волимо пријатеље.
Нина Ковачев

Пријатељство је једна јако лепа ствар.
Не треба искориштавати то што неко сматра да си му пријатељ на лош начин. Добра пријатељства трају до краја живота.
Стефан Јанковић

За мене је то широк појам, али прво што ми падне на памет су моји пријатељи.
Имам их довољно, ако би их имала више, била бих популарна. Кад боље размислим, крије се ту једна тајна. Када бих замолила за помоћ, да ли би ми сви они помогли? Не. Игнорисали би ме. Само би један прави пријатељ помогао. Зато је боље имати једног правог пријатеља него стотину лажних
Теодора Мрављов

Пријатељство je jeднa oд нajвaжниjих и нajдрaгoцeнијих ствaри нa свeту. Kaжу дa чoвек вреди онолико кoликo пријатеља има, јер су они попут породице, пружају подршку и ослонац, љубав и пажњу; као бисери – вредни, ретки и драгоцени.
Пријатељство сe нe може стећи преко ноћи. Са неким постанеш пријатељ у вртићу, са неким у школи, a некe стичеш много касније. Пријатељство одолева годинама и године за њега никада нису препрека. Штo дужe пoстojи, то je већa гаранција дa ћe опстати и трajaти. Прави пријатељ сe увeк нађе у невољи, увек ће помоћи и бити ослонац.
Пријатељство постаје право кaд крoз мнoгo тога прођемо заједно. A кaко знате дa вaм je нeкo пријатељ? Ако свaки пут кaд имате нeки проблем прво зовете њега и прво сe њему обратите зa помоћ. Са пријатељима се дели свe, срећа и невоља, радост и туга. Кажу да су пријатељи породица коју сам бираш. Нeкaд су пријатељства важнија и jaчa oд рoдбинских вeзa. Пријатељ je наш избор, ми смo гa одабрали тaквoг кaкaв jeстe, сa свим мaнaмa и врлинама. Нeкa пoзнaнствa изрaсту у другарства, a кaсниje другарства у пријатељствa. Нe мoжe нaм свaкo бити прави пријатељ, тo трeбa упaмтити. Дaнaс се људи мaњe дружe, a уз тo мoгу бити и користољубиви, па се трeбa чувaти и пaзити. Пријатељи су, најчешће, слични нама самима и некако сe увeк дeси дa сa пријатељем имамo мнoгo заједничких oсoбинa, пoред тoгa и дa вoлимo исте ствари. Дeлимо стaвoве, знaњa, рaзмeњујемо мишљeњa и искуствo, слушaмо музику, гледамо филмoве. Пријатељство мoрa бити узврaћeнo. Нe мoжeмo да oчeкујeмo дa за нас нeкo стaлнo нeштo чини, a дa нам je нeвидљив. С другe стрaнe, aкo ми нeкoмe стaлнo пoмaжeмo, a он тo нe знa или нe умe дa цeни, трeбa дa сe зaпитaмo je ли тo пријатељство или кoрист. Затo пријатеља није лако пронаћи. Тo благо треба чувати и неговати.
Душан Илић

Свака особа бира пријатеља који њему одговара. По својој природи волим да се дружим са свима, али неке особе бирају пријатеље по својим особинама, свом понашању и осећањима. Данас пријатељство није исто као и раније. Пре су сви играли фудбал, навијали и били активнији. Данас су сви за телефонима и другим уређајима. Ретко кад неко изађе да се игра као пре. Стара изрека каже: ,,Увек можеш све да изгубиш, али највише се потруди да не изгубиш пријатеља“.
Никола Ћела

Тринаестогодишњаци

Шта значи реч пријатељство? Широк појам заиста. Многи га схватају као нешто забавно и неозбиљно. За мене је пријатељство најлепша љубав између два друга, другарице, уопштено, људи. Свако од нас и као сасвим мали изгради већ неку врсту пријатељства играјући се у паркићу, па се то преноси на вртић и касније на полазак у школу, где временом, уствари, учврстимо то пријатељство које траје од малена. Неко друга стекне тек касније, као старија особа, али како год, та веза је нераскидива ако је пријатељство право.
Ја сам своју најбољу другарицу упознала још у јаслицама. Док смо биле мале, стално смо се свађале и мириле, а у ствари нисмо могле једна без друге. Прошле су године, ми смо порасле и то пријатељство се продубљује. Некада је довољно да се погледамо и да знамо шта која мисли. То је изузетно леп осећај и надам се да ће остати заувек.
Једног дана када остаримо, причаћемо својој деци о томе како је пријатељство најлепше на свету.
Тамара Машић

Сваки човек пријатељство види из свог угла и оно је за сваког посебан доживљај. Зато, ако вам неко прича о пријатељству, будите срећни, јер вам је отворио мали прозорчић у свој живот.
Пријатељи су нешто посебно и постоји много различитих типова: пријатељи из користи, пословни пријатељи, пријатељи који су вам рођаци… Али постоје и они највреднији, они којих има најмање… Прави пријатељи! Јесте ли некада имали правог пријатеља? Неку особу коју сте звали у поноћ да јој кажете како се осећате, која је жртвовала нешто своје за вас и због које сте ви изашли из своје зоне комфора. Та особа за коју ништа није превише? Надам се да јесте, а ако нисте, да ћете некад у животу наћи такву особу, јер је то подједнако важно наћи као праву љубав, за неке и важније.
Стефан Дубаљанин

Драги пријатељу,
Морам ти рећи како се осећам ових дана. Знаш оно велико двориште код
баке и деке, оно где смо јурцали испод џенарике… Сада је ту само дека.
Тужан сам ти.
Када прође све ово, опет ћемо позвати децу из улице на клупу. Уместо баке,
изнеће нам дека сладолед и неки динарчић за сунцокрет.
Другару мој, знам да делиш осмех ,тугу, тајне са мном…
Хвала ти и знај да сам увек уз тебе. Пазиш ли брата? Моја сека дежура
ноћас у болници. Зваћу те вечерас.
Твој Алекса
П.С. С. је скратила косу и поздравља те.
Алекса Јакшић

Пријатељство је када са најбољим другом из клупе делиш све тајне и шале.
Вања Ђоковић

Пријатељство је за мене веома важно. Да би имао правог пријатеља, треба и ти да будеш њему прави пријатељ. Са родитељима не могу све поделити, док са пријатељем могу; ако је потребно, посаветоваће ме. Пријатељство треба да чувамо тако што ћемо веровати пријатељу и делити са њим и добро и зло.
За мене право пријатељство значи да имам увек поред себе некога коме могу веровати. Што више пријатеља имаш, то си срећнији.
Андријана Ивковић

У животу је најважније да имамо пријатеље, јер су то они које волимо, који нас посаветују, кажу када нешто погрешно урадимо или нам помогну у тешким ситуацијама. Морамо стећи правог пријатеља који нас цени, а не неког ко ће да нас остави у најтежој ситуацији. Не смемо повредити пријатеља, јер ћемо једног дана и ми бити повређени, и неће нам бити лепо. Схватићемо да смо погрешили. Мислим да су пријатељи нешто најлепше и најважније у животу и да ће увек бити уз нас.
Катарина Јанковић

Ово је прича о необичном пријатељству које се сасвим случајно десило. Из моје велике жеље да имам пса, ја сам, уствари, нашао свог верног пријатеља. У новембру сам добио малог бигла Снупија. Када смо га донели, уши су му биле необично велике у односу на мало тело. Кад год би се најео, стомак би му изгледао као балон. Толико је био несташан да сам мислио да ћемо га вратити након само месец дана. Сваким даном био је све занимљивији и смешнији, све више смо се упознавали. Тај несташни бигл уствари је имао специфичан карактер. Знао је да буде тврдоглав, али је умео да покаже и своју захвалност и срећу према мени. Што сам више времена проводио с њим, увидео сам да је увек уз мене и да ме воли. Ујутро он мене пробуди тако што скочи на мој кревет и почне да ме лиже, хоће да ми покаже колико сам му недостајао. Сваки дан ми је улепшан са овим необичним верним пријатељем. Када сам ја тужан, тужан је и он, јер осећа исто што и ја и жели да ме утеши тако што легне поред мене. До сада нисам знао да једно тако мало створење може да ме учини толико срећним и радосним.
Док сам писао овај састав, он је био веран пријатељ, лежао поред мене и грицкао своју кост, као да зна да пишем о њему.
Никола Сврзикапа

Пријатељство је однос између две или више особа где се ствара симпатија и повезаност. Сваки човек у животу има пријатеља, али је један увек прави. То је особа која је мени најбоља, с којом могу о свему да поразговарам, о својим тајнама, јер знам да их ником неће рећи. У невољи се највише види ко ти је најбољи пријатељ. То је особа која ће ти прићи да те утеши, помогне и посаветује. Прави пријатељ са мном дели све, и добро и лоше. Највише времена проводимо у причању и дружењу. На ту особу се увек ослоним. Везе између пријатељства су јаке и нераскидиве. Понекад се из таквог пријатељства роди и љубав.
Ксенија Јаић

Тешко је данас наћи искрено пријатељство у свету пуном лажи, мржње и похлепе. Али када га нађеш, треба га чувати и заливати као најнежнији цвет. То је ослонац за оно даље у животу, као подршка, ко је ту када је тешко. Прави пријатељ је ту за тебе у добру и злу, чува те и штити, чак и кад ниси у праву, али ти после да до знања да тако не треба. Пријатељство не познаје љубомору и себичност. Без пријатеља је тешко у животу, јесте да је ту и породица, али имати пријатеља, то је посебно. Живот ће нас уздрмати на свакакве начине, а само ће право пријатељство остати. И када имаш нешто у животу, и када немаш.
Даница Стаматовић

Имати пријатеља је велико богатство. Пријатељство је нешто што се не купује новцем, то се заслужује. Имати пријатеља који ће бити ту у добру и у злу је право пријатељство. У пријатељству је потребно поверење које се стиче кроз дружење. Пријатељство се негује, треба га чувати. Некада се разочарамо, али ако је прави пријатељ, сваки проблем се реши. Прави пријатељ је свима потребан.
Стефан Томић

Пријатељство значи све у животу. Треба се дружити и смејати, шетати са својим другарима, играти се. Ја волим када преспавам код другарице, па причамо о игранци или возимо бицикл.
Тијана Лекић


Заједничко у свим темама о пријатељству је да се без њих не може живети. Лакше је правог пријатеља стећи у детињству него касније. Деца се посвађају, па се сутра друже. Када нам је тешко, помогну нам прави пријатељи. И ја се трудим да помогнем свом другу када му нешто лоше крене. Не можемо тачно знати кад почиње пријатељство. Као што постоји кап која препуни суд када га пуните, тако након низа пријатних догађаја постоји онај који вам препуни срце.
Златко Николић

Четрнаестогодишњаци

Свако од нас има неког пријатеља који му пуно значи. Неко има и више пријатеља, а неко једног који вреди много. Пријатељи су ту када си у невољи, када си тужан или срећан. Они поделе са тобом сва та осећања. Заједно се са њима смејеш или плачеш. Они су ту да нам помогну да донесемо неку тешку одлуку, да нам дају савет или подршку да нешто урадимо. Живот без пријатеља био би тужан и усамљен. Свако ко има искреног и доброг пријатеља зна да има нешто непроцењиво поред себе.
Ива Милутиновић

Пријатељство је једна од најважнијих и најдрагоценијих ствари на свету за сваког човека. Богатство није када човек има много новца, већ пријатеља. Каже се да човек вреди онолико колико пријатеља има. Имам само једну другарицу којој баш све могу да кажем и да будем сигурна да ће сачувати моју тајну. Са осталима још нисам стекла толики осећај поверења иако се дружим са свима. Док траје ово ванредно стање, стварно ми недостају.
Јована Нешић

Сви имамо другаре који су уз нас само у добру, а у злу нам одмах окрену леђа. Али то нису прави пријатељи. Право пријатељство је када је пријатељ уз нас и у срећи, и у несрећи. Када знамо да се увек можемо ослонити на њега и да нам никад неће окренути леђа и одати изречену тајну. Пријатељство је као звезда која небо краси, коју морамо чувати да се не угаси. Ако би се угасила, остали бисмо потпуно сами и тужни.
Амир Демировић

Мени моји пријатељи пуно значе, јер увек су ту кад ми је лоше, када сам нерасположен, када имам неки проблем. Моји пријатељи су ми небројено пута помогли и верујем да и ја њима много значим. Желим у свакој ситуацији да им помогнем.
Матеја Стефанов

Без мојих пријатеља сваки дан је досадан и безначајан. Са другарима проводим најлепше тренутке и једва чекам поново да их видим. Друштво ми сада прави мој пас Макс са којим се играм у дворишту и који ми је, тренутно, најбољи друг.
Никола Ардељан

Много ми значе пријатељи, а још више пријатељство. Све је лакше када око себе имам више пријатеља. Таква сам, где год кренем, стекнем много пријатеља. Када се вратим поново у тај град или село, сретнем пријатеља. За мене је најлепше у животу када нађем пријатеља!
Милица Цветковић

Тренутно ми пријатељи јако недостају. На сву срећу постоји савремена технологија која омогућава да се чујем са свима из нашег друштва. Скоро сваког дана телефонирам најбољој другарици, али није то исто као разговор уживо и једва чекам да се видимо. Ја имам две најбоље другарице и њима могу све да кажем, јер имам поверења у њих, а то је јако битно. Оне су увек ту да ме саслушају и посаветују, као и ја њих. Чине ме срећном и после сваког дана волим да се чујем са њима.
Пријатељство је нешто најлепше и највредније.
Сара Сабо

За мене је пријатељство највеће богатство. Пријатељи ми много значе. У добру и у злу, веома је важно да имамо коме да се обратимо. Око себе имам много људи које сматрам пријатељима, али само су ми двоје прави пријатељи. То су пријатељи који ме никад нису изневерили и ја сам увек спремна да им помогнем. Право пријатељство се не може купити новцем, оно се заслужује и зато га треба неговати да што дуже траје.
Николина Гавриловић

Гимназијалци

Пријатељство представља сложен однос који се темељи на љубави, поверењу и међусобном уважавању. Када је у питању пријатељство, водим се мислима једног познатог писца:
„Улога пријатеља је да буде уз вас кад грешите.
Кад сте у праву, сви ће бити поред вас.“
На основу тога, слободно могу рећи да се пријатељство постиже спонтано, у тренутку када нам нека особа поклони мали знак пажње. Након тога оно пролази тестирање, које нема временско ограничење, али приликом којег стичемо поверење у ту особу, као и она у нас. На крају, када научимо да ценимо и поштујемо све мане и врлине те особе, онда овај однос можемо назвати пријатељством.
Уна Радаковић

Сматрам да пријатељство може бити важно попут породице. Велика је срећа и благо у животу имати неког ко нам је близак као брат или сестра. Пријатељство треба да се чува и да се брине о њему. Као и сваки однос између људи, што се више негује, то ће бити чвршће и веће.
Дуња Симић

Пријатељство за мене представља непроцењиву ствар коју никоме на дам да уништи. Пријатељи су они људи који су ту уз тебе када се смејеш, радујеш, плачеш, када постигнеш нешто на шта си врло поносан. Ту су да дају савет, да те развеселе и, можда најважније, да те саслушају и пруже загрљај и утеху ако ти је то потребно. Они остају и кад ти се чини да су те сви други напустили, био то дечко, девојка, родитељи. Дуги телефонски разговори са најбољом другарицом дефинитивно су лек за сломљено срце! Уз њих растеш и формираш се као особа, заједно пролазите кроз разна искушења која вам живот намеће. Моје дивне другарице!
Јелена Станкић

Пријатељство представља синоним за срећу. Право пријатељство је благо које треба чувати. Имати пријатеља значи имати некога коме се можеш обратити када желиш да поделиш и тугу и срећу, онога који ће те увек саслушати, са ким ћеш проводити много времена. Пријатељство треба ценити и уживати у њему у сваком тренутку.
Маја Лукић

Мислим да нико ко је сам, ко нема пријатеље, не може бити сасвим срећан. Не имати с ким поделити ни срећу, ни тугу, по мени је, такорећи, трагично. Кажу да се туга смањује када се подели, а срећа се, супротно томе, умножава. Верујем у то. Важно је имати некога на кога можеш увек да рачунаш. Некога ко те разуме и прихвата онаквог какав јеси. Још је важније осећати се потребним и важним за некога. А тај неко је, наравно, пријатељ. Онај са ким можеш о свему да причаш, ко те често разуме и без речи. Неко с ким се можеш увек смејати, али и плакати, без стида. Са таквим људима вам се путеви укрсте и живот вас, једноставно, споји. Само му треба дати прилику! О пријатељству су написане многе песме и велики романи, што говори о његовој вредности у људском животу. Ја искрено волим своје пријатеље, у свим њиховим различитостима и мислим да је то најдивније што нас спаја. Као што је Меша Селимовић дивно објаснио: „Пријатељство се не бира, оно бива ко зна збо чега, као љубав“.
Уна Батинић

Пријатељство је једна прелепа ствар, другачија врста љубави која се деси између два човека који размењују своја мишљења и увек су ту једно за друго. Искрена пријатељства граде се на поверењу, неизмерној љубави, пажњи и несебичности коју пружамо једни другима. Са пријатељима стварамо најлепше успомене које ћемо једног дана препричавати и којих ћемо се сећати с осмехом на лицу, чак и ако нам се путеви разиђу.
Софија Миладиновић

Пријатељство је када твој пријатељ зна сваку твоју причу, јер је све то доживео са тобом. Ту је сваког дана да те подсети да никад ниси сам, чак и када није поред тебе. Пријатељство је када можете ћутати заједно и у исто време се разумети. Али, пре свега, пријатељство је ту да те подстакне да увек има наде, чак и кад се не види излаз.
Катарина Бркић

Пријатељство постоји када једно другом можете све да кажете, када све изгледа смешније док сте заједно и када знате да сте ту једно за друго, чак и ако се нисте видели дуго времена.

Према Речнику Матице српске, у основном значењу пријатељство представља однос узајамног разумевања, поверења, поштовања и љубави, друговање и другарство. Може означавати и љубавну везу. Ако је дуготрајно, у нашем народу се зове и дебело пријатељство.
Занимљиво је да постоји политички термин пакет или уговор о вечитом пријатељству који подразумева узајамну обавезу двеју држава да ће живети у пријатељским односима. Ово на најбољи начин показује колико је заиста важно имати пријатеља, не само појединцу, него и колективу, нацији, и шире: једној држави.

5 Replies to “Вечито пријатељство”

 1. Треба пуно времена да се створи право пријатељство. Да имамо пријатеље прво морамо ми бити пријатељи. Пријатељство мора трајати без интереса. Непрестрано радимо на томе да наше пријатељство постане јаче и траје за сва времена. 🙂

 2. Prijateljstvo ne poznaje granice, dobri ljudi se međusobno pronalaze gde god da su, a posvećenost radu i deci je nagrađena ovakvim divnim tekstovima i pričama. Draga Danijela, želim ti da se proširi broj čitalaca i posetilaca ovog bloga širom sveta! Sve pohvale!

 3. И кад нас даљина раздваја…
  Ти си ту, пријатељу мој…
  Твоје ме мисли чувају…
  И доносе спокој души.
  Благословена сам што те имам,
  Пријатељу мој!

  Заливајмо љубављу, поштовањем и несебичношћу своје „јабуке за здравље“! А на овом блогу, укрстили су се многи путеви пријатељства који нам помажу да превазиђемо ову тешку ситуацију. Поздрав за моје ђаке, четвртаке, који су написали дивне песме о другарству и прикључили се овом инспиративном блогу. Недостајете ми!❤️

 4. Posle ovoliko mudrih reči i toplih rečenica, nemam šta da dodam.
  Želim vam mnogo dobrih, iskrenih prijatelja.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.