Размишљаоница

Поштовани ђаци, Размишљаоница је намењена првенствено вама, али и свима онима који још увек воле и желе да се играју речима и размишљају о њима.

Реч је лековита, ваша реч је благотворна!

O ванредном стању

Замолићу присутне да остану на овој страни и прочитају шта су о ванредном стању написали гимназијалци из Шесте, као и одговоре које су дали основци из Банатског Карловца. Један одговор пристигао је од гимназијалца из Алибунара, док је један испитаник знатно млађи, тек предшколац. Верујем да ћете желети да оставите свој коментар како сте се осећали пре, а како после читања овог текста.

Прилагођавајући се новонасталој ситуацији учења на даљину, са жељом да охрабри све своје ђаке, наставник је поставио питање о томе шта све може бити ванредно стање. Пред вама су изванредни одговори. У вихору најозбиљнијих прича, зачућете ноте са једног клавира у Београду, припремићете славски ручак у обичан дан и препознаћете спремност свих нас да будемо озбиљни, али и да се нашалимо када је тешко, јер је смех у нарави нашој, како рече један од ових одговора. Врло важно: замолићемо Господина Вируса да се повуче, јер за њега, овде, нема места. Хајде да сви застанемо за тренутак који може да спаси нечије здравље...

Предшколац: Ванредно стање је за мене изванредно стање када мама прави чоколадну торту.

Једанаестогодишњаци

У мом случају ванредно стање је када ме мама казни, па не могу да идем на тренинг.

У нашој породици је ванредно стање када у кући нема плазма кекса!

Када је у мојој соби велико драње,
или у школи није све у реду,
настане за мене ванредно стање,
у понедељак, уторак и среду!
Тада сам кажњен и сви ме муче
И још ме криве због неке туче!
Не могу на тренинг, а у девет
Морам лећи право у кревет.
У казни сам, то је моје Звање
И тада је најгоре Ванредно Стање!

Милош Јовановић

Ванредно стање доживљавам као забрану онога што сам до сада слободно радила, нпр. не могу да играм у фолклору.

Ванредно стање је када морам своје уобичајене навике да прилагодим условима новонастале ситуације.

Учење на даљину је за мене ванредно стање!

Дванаестогодишњаци

Ванредно стање нам забрањује да изађемо из домова, али у случају поплаве бисмо се морали попети на кровове својих кућа!

Ванредно стање ми личи на неки подрум у који треба да се склонимо.

За мене је ванредно стање што сам прочитао лектиру!

Ванредно стање је ситуација која је измакла контроли!

Ванредно стање је ситуација у којој своје понашање прилагођавамо новим догађајима.

По мени је ванредно стање беспотребна паника, где људи купују залихе хране као да ће смак света!

Ванредно стање је за мене веома необична ситуација, а за млађу децу – глупост. Међутим, морамо слушати старије, јер можемо сви доћи у опасност.

Тринаестогодишњаци

За мене је ванредно стање када моја симпатија разговара с другим.

Када моја мајка каже: „За викенд је ванредно стање“, то значи да следи генерално чишћење стана.

За мене је ово ванредно стање донело неку врсту слободе, јер не морам да седим на тврдој столици у школи! Много више ми се свиђа учење на даљину!

У породици је ванредно стање када је неко болестан и морамо му посветити своје време.

Ванредно стање ме подсећа на разна правила која не волим, па пуштам музику коју волим!

Четрнаестогодишњаци

Када не распремимо своју собу, мама често каже мом брату и мени, помало љутито: „Какво је ово ванредно стање!“

Ванредно стање за мене значи да морам да чувам сестру.

Ванредно стање је државни проглас којим се може забранити кретање грађанима.

За мене ванредно стање представља неке посебне мере које ме асоцирају на нешто лоше.

Ванредно стање је, за мене, брига за брата и сестру који живе у Италији, дописујемо се и желим да их охрабрим. Поручујем им да се чувају и да ће све бити у реду!

Ванредно стање је укинуло дружење међу пријатељима, као и спортске активности.

Гимназијалци

Мајка се вратила са родитељског и због оцена које нису биле добре увела је ванредно стање.

Милојко је хтео да иде у шетњу Београдом, али, због ванредног стања, једини начин на који ће обићи Београд је кроз Гугл мапе.

Код мене у кући је ванредна ситуација сваког јутра. Да, сваког! Добро, не баш сваког. Викендом углавном није, али радним данима – права ванредна ситуација! Мислим да сви знате о чему је реч... Када моји укућани и ја почнемо да се спремамо за школу или посао, нема другог термина који би могао да употребим за ту појаву. Неко жури у тоалет, неко да направи доручак, неко не може да нађе баш нешто што му је тада неопходно... Мислим да нам тада никакве мере не би помогле. Мада, када боље размислим, има и добрих ствари у томе. Бар знамо како да се понашамо у  ово доба правог ванредног стања!

Петар Рацић

Ванредно стање је појава која одступа од наших свакодневних радњи. На основу тога слободно могу рећи да за мене оно наступа када моја мајка, због бројних обавеза, не може да стигне у фризерски салон. Тада настаје ванредно стање, јер ја преузимам улогу фризера!

За време реновирања Трга Републике и Славије, често се могло чути: „Градски превоз иде као да је ванредно стање!“

Ванредно стање видим као ситуацију и неки период живота када уобичајене ствари добију неуобичајени ток. Понекад и излазак из сопствене зоне комфора може представљати ванредно стање. У свим таквим ситуацијама схватимо вредности и оних најмањих ствари које у свакодневном животу сматрамо обичним, неважним, или их пак и не примећујемо, јер за нас оне тада представљају нешто свакидашње и увек доступно. Тек онда, када нам заправо буду ускраћене, постајемо способни да увидимо њихову праву вредност и значај у нашим животима. За мене је ванредно стање и када нестане струје, воде или, чак, слаткиша у кући, а посебно загрљаја и контакта међу људима. Њихов нестанак учини да схватим колико ми оне значе.

Ана Ранковић

За поједине службе у којима су запослени нерадни каже се у нашем народу да се не зна ко пије, а ко плаћа. Ради се без икаквог реда, налазе се у ванРЕДном стању!

Полазећи од филозофске претпоставке да је постанак света у вези са музиком, мислим да је ванредно стање и вирус због кога је оно настало турбо-фолк.

Ванредно стање је ситуација у којој се по Уставу наше државе људска права и слободе укидају. У том периоду је важно да сви појединци својим малим доприносом помогну држави која је у ванредном стању, јер ту државу чинимо сви ми. Иначе, када желим да изађем са друштвом, али ми родитељи не дозвољавају, сваки пут кажем да је овај излазак баш битан, јер ће, ако не изађем, настати ванредно стање у кући.

За мене је ванредно стање када се не морам поздрављати са баком и деком читавих 15 минута, иако живимо у истој кући!

Углавном, ванредним стањем се назива ситуација у којој се дешава нешто негативно и лоше за друштво. За мене ванредно стање може бити јако лепо и представља, на пример, одлазак на море. На летовање идем једном годишње, тада не идем у школу, не дружим се са другарима са којима сам сваког дана и не тренирам. Тих десет дана су потпуно другачији од моје свакодневице и јако сам срећна када дође то ванредно стање.

Пре неколико дана ми је другарица рекла да има осећај као да почиње светски рат... И ја се тако осећам када видим затворене терене и игралишта и људе који избегавају једни друге на улицама. Иако не могу да се виђам са пријатељима, приметила сам да се моја породица доста зближила. Због тога у кућном карантину и није толико лоше. Највећи проблем за мене је што не могу да се бавим спортом. Иако сада имам тренинге на даљину, онлајн, нисам сигурна да ће то функционисати баш најбоље. Колико год је ова ситуација озбиљна, увек ме охрабре они који се шале у вези са њом, јер је то у нарави нашег народа!

Упозорење на неку опасност, сада је то невидљиви непријатељ против кога немамо лек. С друге стране, то што проводимо време код куће даје нам прилику да више времена проведемо са породицом. Напољу више нема толико аутомобила, ваздух је чистији, а планета је мало продисала. То значи да и није толико лоше да сви застанемо за тренутак који може да спаси нечије здравље.

Ванредно стање представља највећу опомену за мене, али и за цело човечанство. Дошло је време да се запитамо шта је права вредност живота. Кафићи и сплавови су затворени, а природа је пуна. Да ли је требало да дође до овога да бисмо схватили колико је природа лепша од свега тога и да схватимо да нисмо свемоћни и да не можемо све да купимо новцем.

Позиви баке и деке су ми до јуче били досадни, а сада ми представљају највећу срећу. Сваки пут када их чујем, осетим олакшање зато што знам да су добро.

Скупоцену шминку је прекрила најобичнија, једва нађена и купљена маска и сада смо сви једнаки.

Ванредно стање ми је омогућило да сваког дана доручак, ручак и вечеру проведем са својом мајком. Нисам била свесна колико ми је то недостајало. Сада имам довољно времена да читам књиге које сам куповала у нади да ћу имати времена да их прочитам. Обрисана је прашина са клавира и ноте су после дуго времена заиграле по целом стану...

А сада на ред долазе ружне ствари. Недостају ми пријатељи са којима се нисам видела већ дуже време, као и страх када ће доћи час да се поново видимо. Страх за родитеље и најближе, да им се не деси оно најгоре, као и страх колико и како ће природа да нас кажњава за све ружно што смо јој урадили.

Данас, ванредно стање изазвано овим немилосрдним вирусом дало нам је прилику да научимо толико тога и да схватимо шта је најважније у животу.

Анђела Перовић

Ванредно стање служи да заведе ред међу људима који су у нереду!

У нашој кући влада ванредно стање кад год се мој брат посвађа са девојком!

Када ми мама зада неке кућне обавезе, да усисам, или оперем судове и ја то не урадим, а видим њена кола како пристижу, онда узвикнем: "Ванредно стање!"

Ванредно стање у нашој кући влада увек када се мом брату ближе испитни рокови.

Пре овог вируса, за мене је, обично, ванредно стање било нешто слично томе када имам пуно да учим и сви професори те недеље оцењују. То је у мени изазвало страх и потребу за изоловањем од свих, како бих научила све што треба. Тада бих својим пријатељима рекла: Код мене је ванредно стање!

Присећам се једне приче из старе школе. На лажну дојаву, учитељ је реаговао озбиљно и одговорно и, оно најбитније за ученике, евакуисао целу школу. Касније није откривен извор такве неистине, која је ђацима дала више времена да боље науче градиво и добију жељене оцене. Мени је било најзанимљивије што су деца од првог до четвртог разреда узвикивала: „Ванредно стање! Ванредно стање!“

Ванредно стање настаје кад год се моја старија сестра спрема за излазак! Мама и ја морамо да оставимо све што у том тренутку радимо и да јој помогнемо. Све увек мора да буде савршено! Успут смо и у журби, јер сваки пут касни! Небитно да ли мама спрема ручак или ја учим, морамо прогласити Ванредно Стање у кући и помоћи Госпођици.

Касним кући са журке,
Мислим сви већ спавају.
Чула ме заваравају…
У мраку, у фотељи сенка мајке!
Моје ми каже знање:
Наступиће ванредно стање!

За мене ванредно стање представља неприлике које успеју да ми покваре све битне планове за будући период. У свакодневном животу ту спадају разне ситнице које нас терају да изађемо из своје зоне комфора. Мом млађем брату ванредно стање представља казну у виду одузимања мобилног телефона!

За мене ванредно стање представља нешто другачије од свакодневног живота. На пример, одлазак на море, планину или у село. Такође, представља промену околине и друштва. Током ванредног стања можемо да се фокусирамо на себе и нађемо унутрашњи мир, тиме и да искористимо време да побољшамо себе.

Корона вирус изазвао је пандемију. Као да су се пољуљали темељи наше цивилизације. Као да смо се пробудили у неком од оних филмова које смо неретко са истинским страхом гледали. Вирус је сићушан микроорганизам, голим оком невидљив. Данас, Господин Вирус одлучио да се прошета. Како га познају у једном селу и оделу, он се преобуче. Од пословног одела и кравате, преко народних ношњи широм наше лепе планете, не престаје да изненађује ни беле мантиле, ни војне униформе. Толико је дрзак, да је отказао многе догађаје широм света. Не мари за дружења и спортска такмичења. Све отказано. Баш га брига што ме је све то посебно растужило. Људе заробио. Све нас је, једноставно, осудио на заточеништво. Нема места на насељеном делу планете у којем не влада страх од заразе која се шири. Он, Господин Вирус, шири се и башкари где му воља. Свратио и до нас. Држава, Госпођа Србија, каже да код нас нема места. „Ту су наши стари, па деца, ми сами, а имамо и госте, мигранте. Све попуњено, сваки кревет“. Ма какви, ни да чује! „Уводимо мере да те спречимо“, каже Србија. Тако је и у мојој земљи проглашено ванредно стање.

Ванредно стање за мене представља ситуацију или појаву са којом народ или управа земље не може тек тако да се суочи, па уводи драстичне мере да би некако разрешили или барем умањили проблем. Потребни су: повећана дисциплина, ред и пажња. Уводе се привремена правила и забране. Али поред ових строгих принципа за мене представља и тренутак када се читава нација уједињава, када сви почињу да се солидаришу, да пружају несебичну подршку једни другима у тешким тренуцима. Нажалост, човек је такав да кад год наиђе на неку драстичну промену у свакодневном животу, хтео он то или не, себи ствара панику и осећај угрожености, иако можда за тим уопште нема потребе. Догађа се такође и трансфер негативних емоција и осећања, ако је човек током свог живота прошао кроз више ванредних стања у држави.

Пошто сам ја лично доживела само једно ванредно стање, само њега могу навести као пример. Корона вирус је створио општи хаос, како у држави, тако и у њеном систему. Ванредно стање је било неопходно како би се његов утицај и штета коју он производи смањили на минимум. Затворене су школе, музеји, рекреативни центри, живот се паузира и своди на карантин. На вестима су свакодневно обавештења о броју заражених. Иако није нимало пријатно налазити се у оваквој ситуацији, поготово за нас, Србе, чији је менталитет далеко од тога да га тек тако можете исконтролисати и наредити да се не помера из куће, мислим да је и више него неопходно. Како за то да би се очувало здравље свих нас, тако и да бисмо схватили значај онога што нам је ускраћено. Значајност загрљаја, дружења, шетања, па чак и одласка у школу. За ово кратко време, колико сам у изолацији, схватила сам да сам ове ствари узимала за готово и једва чекам да све ово прође, да коначно могу са осмехом да им се вратим.

Када бих појаву ванредног стања применила на свој свакодневни живот, дефинитивно бих га упоредила са спремањем славе. Сви јуримо по кући, чистимо, склањамо. Док сестра и ја постављамо сто, слажемо тањире, есцајг и салвете, мама и бака кувају. Браћи је забрањено да улазе у кухињу и у собе где се држе колачи, из очигледних разлога. Кретање је ограничено по кући, јер се обично под неке собе брише или усисава. Сви пазимо да се не шетамо обувени и да све остане сређено за госте. После таквих неколико дана ванредног стања, истински се уморим!

Јелена Станкић

Према Речнику Матице српске, основно значење речи стање (које обухвата и одредницу ванредно) односи се на опште прилике, околности, положај у коме се неко или нешто налази. Код придева ванредан наведено је у основном значењу да је то онај који је изван оквира нормалног, уобичајеног реда, плана, програма, распореда и слично.

Питање за радозналце гласи

Да ли сте уочили још неко посебно значење синтагме која је предмет нашег интересовања: ванредно стање?

40 Replies to “Размишљаоница”

 1. Za mene je vanredno stanje kada je sve redovno, a sadašnje vanredno mi daje priliku da budem sa porodicom 😉

 2. У овим тмурним тренуцима за све нас, овакав садржај је оно што нам треба да задржимо осмех на лицу.

 3. Ванредну ситуацију направе и ђаци такмичари освајањем првог места!

 4. Размишљаоница је сјајно замишљена. Права је разбибрига за ванредно стање које нам је свима на неки начин променило навике. Све донекле прихватам, једино ми тешко пада изолација која нас дели од деце, велике и мале, јер не живимо у истом граду. Нека се што пре изгуби ова пошаст и врати нас у нормалне токове живота. Срећно!

 5. Jako je lepo što na jednom mestu možemo videti komentare o vanrednom stanju od srednjoškolaca i osnovaca, lepo da se nasmejemo i zaboravimo na trenutno vanredno stanje u našoj državi.

 6. Za mene je vanredno stanje kada sedimo kod kuće i čekamo da predsednik Srbije objavi kraj epidemije korona virusa, dok vanredno pada prvi sneg i želimo da se grudvamo!

 7. Divno zamišljeno… Iskreni i zanimljivi komentari naše dečice vraćaju nam osmeh na lice i ohrabruju i nas odrasle. Bravo!

 8. Одлична идеја и иницијатива, браво за професорку!

 9. Веома интересантан начин (кроз одговоре ученика и млађих особа) да се објасни нека синтагма. Наравно, веома је важно и објашњење из најновијег Правописа. Прави приступ: да се чују све стране. И заинтересовани и струка. Све похвале за труд. Што више блогова о језику, то боље.

 10. „Daje se na znanje, uvedeno je vanredno stanje!“ Nekada je u Vojvodini interni INTERNET bio dobošar + Frau Gabrijela. U brdovitoj Srbiji dozivanje sa brda na brdo + Radio Mileva.

 11. Sjajno osmišljeno! Bravo za profesora koji je omogućio deci da iskažu svoja razmišljanja, osećanja i doživljaje ove situacije u kojoj se trenutno nalazi njihova zemlja. Svaka čast, samo napred!

 12. Drago mi je da neko takav kao ti, Daco, upravo radi u mojoj školi. Puna podrška i pohvala!

 13. Kakav vedar, topao i obrazovni blog! Red znanja, red šale, red učenja, a u svemu tome praćaka se naš jezik. Bravo!!!

 14. Браво!👏
  Јако креативан начин да кроз писање деца науче да размишљају, искажу емоције, отворено поделе искуство, интегришу нова сазнања и искуства и да лакше и боље извлаче позитивне стране негативних дешавања или, пак, искустaва.

 15. Jedna akcija – više reakcija, mnogo uhvaćenih trenutaka, maksimalno iskorišćeno (ne)vreme, psihičko punjenje i pražnjenje i sve upakovano u jedno. Bravo…

 16. Zanimljivo je da se pročita kako deca i tinejdžeri doživljavaju ovu situaciju u kojoj se nalazimo… Ona je izazov za sve nas, bez obzira koliko imamo godina.

 17. Svaka čast na ideji i kreativnosti!
  Šaljivost nam je preko potrebna u ovakvoj situaciji.

 18. Divno osmišljeno! Tinejdžeri i deca su dosta lepo shvatili situaciju. Kroz pisanje su otvorili polje emocija. Sve pohvale!!!😃

 19. Dragi učenici, nastavnici, profesori!
  Želim vam da se ova situacija što pre završi. 😃 Da se vratite u svoje školske klupe i nove školske pobede! 😃

 20. Deca su naše oči koje svet gledaju kroz šarene naočare i simbol su snage u ovom vanrednom stanju!

 21. У психи детета синтагма „ванредно стање“ веома је сложена. Наша деца су маштовита и мудра, па смо врло занимљиве одговоре прочитали, који су нас, итекако, засмејали. На тренутак смо се удаљили од опаког корона вируса, који је постао ноћна мора за цело човечанство. Свако од нас је потенцијална играчка у сапима најситнијег, најподмуклијег невидљивог непријатеља, који нема милости ни према новорођеним анђелима. Аутор ове сјајне идеје је врхунски преточио речи у Размишљаоницу и заслужује само речи похвале. Браво!

 22. Свака част, колегинице! Само напред!

 23. Vandredno stanje predstavlja opasnost kad je ugrožena država i građani. Osnovci i srednjoškolci dali su nam hrabrost i pomalo straha. Deca su ukras sveta! 😊 Na mlađima svet ostaje. Bravo za decu i profesorku!

 24. Драга колегинице, свака част!
  Учинила си да се осећамо лепше и продуховљено у овим данима изолације.

 25. Ванредно стање је ситуација у којој смо сви у опасности. Али вратимо се у детињство, па да га тако доживљавамо, као играње жмурке. Свако је у својој кући сакривен. И кад се будемо придржавали правила, брзо ћемо се наћи.

 26. Vandredna situacija je stvarnost koja nas sve dovodi u opasnost. Ako u nama ne pobedi dobro, loše iz nas treba isterati vanrednim merama.

 27. Ovo je zaista divno! Danijela, svaka čast! A meni je čast što te imam među svojim kolegama… 🙂
  U ovom haosu kada su svi na izmaku snage i živaca, ti si našla i snage i vremena za nešto ovako lepo i nadahnuto… nešto što nam vraća osmeh na lice, veru u ljude, budućnost i generacije koje dolaze…
  Možemo mi iz ovih misli mnogo toga da naučimo… 🙂

 28. Izvanredan blog nastao u vanrednom stanju! Dobra ideja profesora i maštoviti odgovori učenika su dobitna kombinacija za sve nas. Bravo!

 29. Veoma mi se sviđa ovaj blog. A jos bolje je to što ste ga napravili za vreme vanrednog stanja. Sve čestitke!

 30. Danijela, ti si SUPERŽENA! Duhovita, vedra, pozitivnog duha i uvek si tu kad je potrebna prijateljska ruka! Blogom si pokazala i pružila poruku svetu, šta je važno i potrebno svakom detetu! Uz slova, reči i knjige zaboravljamo na sve brige!
  Sve pohvale!

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.