Наш консултант: проф. Љубица Гавранов

Ванредно стање подсети и опомене сваког на важност пријатељства. Сваки пријатељ је јабука за здравље, а ову песму у прози посветила сам Радмили Грбовић Раци са којом се дружим од наших студентских дана. Упознале смо се у октобру давне 1971. године, испред слушаонице 36, на Филолошком факултету, где смо и дипломирале на тадашњој 4. студијској групи – Jугословенске књижевности са општом књижевношћу.

Јабука за здравље

Мој пријатељ разастире своју доброту пред сваким као пиротски ћилим пред важним гостима.
Свака шара је вешто изведена и одлучно уткана. Нити су од злата, поштења, сребра, добрих намера – танке а јаке попут паукове мреже.
Мој пријатељ на ћилиму лети и руке пружа као руже пузавице цветове да дану подари чаробно-опојни мирис. Мој пријатељ је чудо од поштења и јабука за здравље!

Љубица Гавранов

10 Replies to “Наш консултант: проф. Љубица Гавранов”

  1. Прочитавши ову објаву, вратио сам се много година уназад. На крају основне школе упознао сам проф. Љубицу, као некога ко има стрпљења и знања да дечака као што сам био подучи и доучи граматици и књижевности. Онако мали, нисам ни слутио поред какве људске и стручне величине седим. Када са ове дистанце размишљам о том времену и свом тадашњем размишљању, па прочитам једну песму у прози која излази из пера Љубичина, нека нова топлина из старих дана испуњава ове суморне дане.

  2. Захваљујем Љуби не само на стручним саветима и знању које дарује, већ и на дивној теми коју је обогатила изванредном метафором у називу: Јабука за здравље. Подсетила нас је како на народну традицију, тако и на светску књижевну баштину. Богатство обрта у српском језику који су у вези са именицом јабука данас је увећано значењем којим се јабука повезује са пријатељством. Сјајно!

  3. Дати коментар о нашој врсној проф. Љубици Гавранов више је него изазов. Имати пријатеља који се изједначава са јабуком, притом знајући да је јабука дар за здравље, све нам говори. Најбољи пријатељи баш су изданци те благотворне јабуке, која здрављем зрачи. Обожавам јабуке. Велики поздрав!

  4. Топла, дирљива, снажна песма о непроцењивој вредности искреног пријатељства. Јабуке су чувари нашег здравља и срца, баш као и пријатељи. Зато дарујмо јабуку драгом бићу!

  5. Kao i uvek vrsna profesorka Ljubica, a moja školska drugarica ima koristan i interesantan savet. Jabuka nam štiti zdravlje, čuva nas, čini boljima. Lek i melem za dušu, kao što su i Ljubičine reči blage i poučne. Sreća je što postoje takvi ljudi!

  6. Дискретност је увек на цени. Лепо замишљено, добро урађено. Честитам!

  7. Љубицу Гавранов и Десанку Божин упознала сам у редакцији Кикиндских новина. Испоставило се да сам најважнија знања стекла управо у оквиру тог колектива, који је био збирка врсних зналаца и непоновљивих новинарских, али и животних прича.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Ово веб место користи Акисмет како би смањило непожељне. Сазнајте како се ваши коментари обрађују.